top of page
  • nicky6224

4 tips om rugklachten te voorkomen tijdens uw werk

We brengen tegenwoordig het grootste deel van ons leven door achter een bureau, thuis of op kantoor. Dit kan zorgen voor klachten in de nek en rug wanneer we deze houding niet genoeg afwisselen of als de werkhouding niet correct is ingesteld. Wij hebben 4 tips op een rijtje gezet zodat u een juiste werkhouding krijgt en rugklachten kunt voorkomen.


Hoe ontstaan rugklachten tijdens het werken achter een bureau?

In de meeste gevallen is er sprake van een werkplek die niet op de persoon is ingesteld. Mensen die vaak van werkplek wisselen of thuiswerken hebben hier gemiddeld het meest last van. Bij thuiswerkers is dit vaak vanwege een tekort aan ruimte voor een bureau of puur uit gemak dat zij werken aan de keukentafel. Helaas is deze ervoor gemaakt om comfortabel te kunnen eten, maar niet om er urenlang aan te werken. Op kantoor is er vaak sprake van de overname van een werkplek die een andere collega of oud medewerker had. Wanneer u net begint met werken lijkt dit een prima werkplek, maar na een tijdje kunnen nek- en rugklachten opspelen. Wanneer u rechtop zit is de belasting voor de spieren en gewrichten aan alle kanten nagenoeg gelijk. Deze belasting verandert dus wanneer u bijvoorbeeld te veel naar voren moet leunen of naar beneden kijkt. Hierdoor komt er meer belasting op de spieren in de rug. Dit zorgt vaak met verloop van tijd voor rugklachten.


4 tips om rugklachten tijdens het werken achter een bureau te voorkomen.

1. Sta ieder uur even op, loop een rondje of strek u even uit.

Doordat u even gaat bewegen, komt de bloeddoorstroming weer op gang. Hierdoor kunnen de spieren in uw rug of nek weer ontspannen en voorkomt u pijn. Het is ook nog eens een fijne manier om binding met collega’s op te bouwen door koffie te halen of even een praatje te maken. Dit is ook weer goed voor de creativiteit binnen het team.

2. Laat uw werkplek goed instellen door een ergotherapeut.

Een ergotherapeut is gespecialiseerd in het vinden van de juiste werkhouding. Door kleine aanpassingen in de werkhouding te maken kunt u rugklachten op de langere termijn voorkomen. Heeft u op het werk geen ergotherapeut? Ga het gesprek aan met uw werkgever of maak zelf een afspraak met een ergo- of fysiotherapeut om aan uw houding te werken.

3. Beweeg meer!

Deze tip geldt met name voor de thuiswerkers en de mensen die met de auto naar het werk gaan. Thuiswerkers zijn vaak geneigd om wanneer ze wakker worden meteen achter het bureau (of de keukentafel) te gaan zitten en aan het einde van de dag meteen op de bank neer te ploffen. Dit is niet alleen slecht voor de lichamelijke gezondheid, maar ook mentale problemen kunnen hierdoor opspelen. Ga dus elke dag voor of na het werk (of beide) minimaal een half uur bewegen. Probeer ook eens tijdens de lunchpauze een stukje te gaan wandelen. In dit half uurtje wandelen worden de hersenen ook geprikkeld om daarna weer goed gefocust aan het werk te kunnen gaan.

4. Maak een afspraak met een fysiotherapeut voor specifieke rug training.

Een fysiotherapeut kan u niet alleen helpen met uw werkhouding, maar ook tips geven hoe u het beste uw rug kunt trainen. Wanneer de rug sterk genoeg is om zonder moeite rechtop te zitten, hoeft u er ook minder vaak aan te denken. Ook kan uw fysiotherapeut u tips geven om beter te bewegen en om een manier van bewegen te vinden die u leuk vindt.


Wilt u meer informatie over rugklachten door werkhouding of een afspraak maken met een van onze fysiotherapeuten?

Neem dan contact met ons op via de website, e-mail of bel voor een afspraak.


6 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page