Het gevoel van jarig zijn, roept een geluksgevoel op. Dat gevoel van geluk, is heel belangrijk voor je gezondheid! Wist je dat dit gevoel wordt veroorzaakt door stofjes die jouw eigen lichaam aanmaakt, namelijk:
Wees je eigen gezondheidscoach met deze 3 tips
Tip 1: Zoek jouw eigen geluksmomentjes
Serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd. Als je serotonine tekort komt, kun je bijvoorbeeld last krijgen van slapeloosheid, depressie en angstgevoelens.
Endorfine, ook wel natuurlijke morfine genoemd. Een slecht werkend endorfinesysteem kan zich op verschillende manieren uiten:
- Je voelt je minder gelukkig;
- Je bent minder goed in staat ziektes buiten de deur te houden;
- Je kan minder goed tegen stress;
- Je hebt meer last van angsten;
- Je hebt minder mentale en lichamelijke energie.
Dopamine, wordt eveneens gelukshormoon genoemd, maar ook wel genotstof of plezierbrenger van het brein. Een tekort aan dopamine herken je aan de volgende symptomen:
- Vermoeidheid
- Onrustig gevoel
- Somber gevoel, dingen negatief zien
- Drang naar zoet eten en drinken
- Een licht gevoel in je hoofd
- Lastiger vooruit kunnen denken
- Emoties minder goed onder controle kunnen houden
- Sexuele inactiviteit
- Gewrichtspijn
Deze klachten wil je allemaal natuurlijk liever niet.
Het is daarom super fijn dat jouw lichaam deze stofjes aanmaakt. Een goed gevoel, heeft namelijk een enorme invloed op jouw gezondheid. Blijf dit koesteren. Een belangrijke trigger om deze stofjes op te roepen, is om jouw eigen geluksmomentjes te vinden. We worden allemaal geleefd. Als je vraagt aan iemand hoe het gaat, krijg je negen van de tien keer te horen: goed, maar wel druk! In deze drukke, geleefde maatschappij moet je dus echt de tijd nemen voor jouw geluk. Dit is voor iedereen anders. Bepaal zelf wat dit is en maak hier tijd voor. Wat je ook doet, zorg dat je het echt voor jezelf doet. Dat het jouw eigen geluksmomentje is. Anders kan het juist stress of druk opleveren.
Tip 2: Je bent wat je eet!
We weten allemaal dat gezond eten belangrijk is. Maar als je op een rijtje probeert te zetten waarom dat eigenlijk het geval is, dan blijft het rijtje vaak beperkt. Goed inzicht in de voordelen van gezonder eten, is de sleutel tot je motivatie om je voedingspatroon te veranderen.
De voordelen van gezond eten zijn op de lange termijn enorm, maar vaak niet motiverend genoeg om vandaag al te starten. Er zijn echter ook al talloze voordelen die je al ervaart na een paar dagen of weken gezond eten. Wij zetten de belangrijkste voordelen van gezond eten op een rijtje, zodat dit hopelijk genoeg motivatie geeft om ermee aan de slag te gaan:
- Minder griepjes en verkoudheden
- Minder kans op ernstige welvaartsziekten, zoals diabetes een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten
- Betere stoelgang
- Gezond gebit
- Een mooiere huid en haar
- Meer energie en een blijer gevoel
- Betere nachtrust
- Goed om op gewicht te blijven of af te vallen
Hoe pak je het aan?
Gezond eten! Je hoeft heus geen gezondheidsexpert te zijn om gezond te eten. Zelfs diëtisten en voedingscoaches zijn het onderling niet altijd eens. In grote lijnen weten we allemaal wat gezond eten voornamelijk is:
- Geen fastfood, gefrituurde voeding of toegevoegde suikers.
- Vooral natuurlijke, onbewerkte en liefst biologische producten.
- Veel verse groenten en een beetje fruit.
- Voldoende kwalitatieve eiwitten zoals vis, gevogelte of peulvruchten.
- Voldoende gezonde vetten uit zalm, noten, zaden en avocado.
- De inname van koolhydraten moet in verhouding staan tot je activiteitsniveau.
- Focus op langzame koolhydraten en volkoren producten en minimaliseer snelle suikers.
Deze basisregels bepalen voor 80% alles wat met gezonde voeding te maken heeft. De discussies over keto, intermittent fasting of een volledig plantaardig dieet zijn interessant, maar niet nodig om in de basis gezond te eten.
Tip 3: Keep on moving!
Deze zat er natuurlijk aan te komen. Dat kan ook niet anders. Bij een gezond leven hoort toch echt beweging. Gelukkig kun je hier ook zelf invulling aan geven. Ga nu eerst eens na wat je leuk vindt. Heb je een hond? Dan zit je al snel aan je dagelijkse hoeveelheid beweging. Ben je een echte schoonmaak queen, dan heb je helemaal een win-win. Een blinkend schoon huis en jouw beweegdoelen bereikt. Ga je elke dag op de fiets naar je werk, top! Dan ben je ook helemaal goed bezig. Houd vast dat je elke dag 30 minuten beweging nodig hebt, om gezond te blijven. Hier kom je onbewust al heel snel aan.
Vind je het toch echt een uitdaging om deze 30 minuten beweging te vinden in je dagelijkse routine, kijk dan of je bepaalde patronen kunt inbouwen. Je kunt hierbij denken aan: