Een onderwerp dat nu veel in de media wordt besproken is knieklachten bij vrouwelijke sporters. Waardoor ontstaan deze klachten en wat kunnen we daartegen doen? Wij leggen uit waarom deze klachten bij vrouwen vaker voorkomen dan bij mannen en hoe u deze klachten kunt verhelpen.
Hoe ontstaan knieklachten bij vrouwelijke sporters?
We zetten een aantal voorbeelden van fysieke verschillen voor u op een rijtje.
Knieklachten door natuurlijke bouw
Wanneer we kijken naar het verschil tussen de lichaamsbouw van mannen en vrouwen zien we in de stand van de heupen en knieƫn een andere hoek. De stand van de knie ten opzichte van de heup noemen we ook wel de Q-hoek. Deze hoek wordt gemeten van de heup naar de knie en door naar de enkel. Bij een groot deel van de vrouwen zien we dat deze hoek groter is dan bij mannen. Dit wil dus zeggen dat de knie meer naar binnen staat, omdat vrouwen over het algemeen een breder bekken hebben. Hierdoor komt bij zware belasting of rotatie op 1 been een hogere belasting op de knie dan bij een minder grote Q-hoek zoals bij mannen te zien is.
Knieklachten door hormonale veranderingen
Door hormonale veranderingen zijn de banden vaak losser dan bij mannen. Dit zorgt ervoor dat vrouwen meer kans hebben op instabiliteit en verzwikkingen van gewrichten. Deze hormoonspiegels schommelen ook gedurende de maandelijkse cyclus, dus op sommige dagen van de maand is de stabiliteit en kracht beter dan andere dagen.
Knieklachten door disbalans in spiergebruik
Bij dames is het verschil in kracht tussen de voor- en de achterzijde van het been vaak een stuk groter dan bij mannen. Dit zorgt voor een verminderde stabiliteit en hierdoor heeft het kniegewricht meer belasting te verdragen. Mannen hebben ook vaak van nature kortere spieren dan vrouwen.
Wat kunnen vrouwelijke sporters doen om deze knieklachten te voorkomen of herstellen?
Ondersteunen van natuurlijke bouw
De natuurlijke bouw bij vrouwen met een grotere Q-hoek kan worden ondersteund door de spieren die verantwoordelijk zijn voor de kracht naar buiten en voor rotatie te versterken. Dit zijn de bilspieren en abductoren, maar ook de binnenzijde van de knie zorgt voor stabiliteit. Om deze spieren op de juiste manier te trainen is begeleiding van een fysiotherapeut of trainer aanbevolen. Zo traint u optimaal om verdere blessures te voorkomen.
Rekening houden met hormonale veranderingen
Door middel van advies van een diƫtist en het bijhouden van uw cyclus kunt u de veranderingen die maandelijks plaatsvinden beperken. Bijvoorbeeld door het toevoegen van supplementen zoals ijzer, magnesium, calcium wanneer het lichaam hier meer van nodig heeft. Om de voordelen van het trainen optimaal te maken kunt u maandelijks de trainingen aanpassen op uw cyclus. Zo is zware krachttraining tijdens de eerste 5 dagen van de menstruatiecyclus het zwaarst voor het lichaam. Tijdens deze periode worden sporten zoals wandelen, yoga en zwemmen aanbevolen. Vanaf dag 5 tot 14 van de cyclus is de oestrogeenspiegel hoog en daardoor bent u in deze periode vaak sterk en energiek. Dit is dus ook een geschikte periode om training zwaarder te maken.
Verminderen van disbalans in spiergebruik
Om de disbalans in spierkracht te herstellen zijn er specifieke oefeningen die ervoor zorgen dat de stabiliteit verbetert. Op de voorzijde van het bovenbeen ligt een spiergroep die bestaat uit 4 spieren, genaamd de quadriceps. Aan de andere kant van het been liggen de hamstrings, die bestaan uit 3 delen. Door deze spieren te trainen versterkt u het bovenbeen en vermindert u de disbalans tussen de voor- en achterzijde van het been. Om deze spieren op de juiste manier te versterken kunt u het best onder begeleiding van een fysiotherapeut of trainer aan de slag gaan.
Bent u een vrouwelijke sporter of wilt u meer informatie over trainen met en voorkomen van knieklachten tijdens het sporten?
Neem dan contact met ons op via het contactformulier op de website, e-mailadres of telefoonnummer voor persoonlijk advies van Ć©Ć©n van onze fysiotherapeuten.
Comentarios